Blog


Het nut van de voorslag

Het nut van de voorslag

Nog steeds zijn er veel vissers die zonder voorslag aan hun hoofdlijn vissen. Een voorslag, surfleader of shockleader in het Engels, is toch van belang en kan echt handig zijn. Hier in deze blog twee redenen waarom het gebruiken van een voorslag nut heeft.

Waarom gebruik je een voorslag?

Ten eerste is een voorslag handig als je vist op een stek met obstakels onder water en boven water.  Bekend is natuurlijk een havenhoofd of pier met grote blokken steen.  Op andere stekken kunnen mossel- of oesterbanken de gemene obstakels zijn. Op al deze obstakels kan je lijn kapot schuren. Vooral bij de laatste meters inhalen kun je vaak niet verhinderen dat je lijn even over de stenen schuurt of langs een mosselbankje komt. Niks is vervelender dan dat juist dan in die laatste meters, wanneer je een flinke zeebaars, een grote gul of een triplet scharren aan het binnen draaien bent, je lijn op een  obstakel doormidden schuurt. Ook als je lijn niet direct breekt kunnen er slijtage of beschadigingen op je lijn ontstaan door obstakels. Waardoor je lijn het later, misschien zelfs tijdens een andere vissessie op een andere stek, opeens kan begeven wanneer je een flinke vis binnen draait. Terwijl op dat moment obstakels niet eens een rol van betekenis spelen.

Wat is een voorslag?

Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang. Sowieso dus vanwege die slijtage over obstakels maar er is nog een belangrijke reden om een voorslag te gebruiken.

Een tweede reden is namelijk dat de voorslag de ‘klap’ opvangt bij het werpen. Als je een krachtige worp maakt komt er een klap op de eerste meters lijn.  Er komt een nog veel hardere klap op die lijn als je lijn onverhoopt en onopgemerkt een keer om het topoogje is gedraaid of dat de molenbeugel tijdens de worp dicht klapt (of dat je hem vergeten bent open te zetten, oen) .  Er is dan grote kans dat je lijn van 0,30mm of 0,35mm knapt, een lijn van 26/00 of dunner knapt gegarandeerd. Als je een voorslag van pak ’m beet 50/00 als eerste meters lijn hebt en een dergelijk ongelukje overkomt je dan knapt de lijn niet. Ook geeft een dergelijk dikke lijn in je vingers tijdens het werpen je een zelfverzekerd gevoel. Waardoor je zelfverzekerder en dus gerichter en verder gaat werpen.

Soorten Voorslag lijnen

Er zijn verschillende voorslagen. Op het fotootje bij deze blog staan een aantal soorten voorslagen die ik in mijn viskoffer heb zitten.  Een voorslag van 0,50mm voorslag van Midnight Moon of de Norway Power van Spro zijn hele goede basic voorslagen die perfect te gebruiken zijn voor bodemvisserij met 110 tot 200 gram werpgewicht.  Maar ga je bijvoorbeeld zeebaars vissen met een dobber en een lichtere hengel dan is een voorslag ook zeker aan te raden maar dan kun je naar ongeveer 0,40mm gaan.  Ikzelf vis altijd graag met een voorslag die een afwijkende kleur heeft van mijn hoofdlijn. Je kunt dan tijdens het binnen draaien goed zien wanneer je voorslag er aan komt en het ziet er gewoon blits uit op je molen.

Voorslag vislijnen

Speciale aandacht verdient nog de taps toelopende of tapered voorslag. Deze is speciaal ontwikkeld voor vissers die graag met een dunne hoofdlijn vissen. Een voorslag van 0,50mm aan een lijn van 0,26mm of dunner knopen is bijna geen doen en je maakt dan waarschijnlijk ook een zwakke knoop. Daarom zijn er taps toelopende voorslagen die bijvoorbeeld bij 0,26mm beginnen en dan oplopen naar de bijvoorbeeld 0,56mm. Zo kun je de gelijke lijnen mooi aan elkaar knopen en heb je de laatste meters toch profijt van de lekkere dikke voorslag. Deze tapse voorslagen zijn lang je kunt een tapse voorslag die bij 0,26mm begint ook prima aan een 0,30 of zelfs 0,35mm hoofdlijn knopen. Houd dan de hoofdlijn naast de tapse voorslag, kijk wanneer ze de gelijke dikte hebben en knip de tapse voorslag dan af en verbind hem met de hoofdlijn.

Voor het verbinden van een voorslag met de hoofdlijn zijn verschillende knopen te bedenken. Ik houd het graag zo simpel mogelijk. In dit vis-tv filmje laat Ed Stoop een simpele voorslagknoop zien die je zo uit je hoofd leert en die mij, en Ed blijkbaar ook, nog nooit teleur heeft gesteld.

Tot de volgende blog en véél sportvisplezier!
Ayelt de Wit






 


« Terug naar overzicht