Blog


Op roofvis vissen met ratel pluggen

Op roofvis vissen met ratel pluggen

We gaan de nazomer in met september en oktober. En dan kunnen we ons op gaan maken voor de beste roofvis tijd van het jaar. De witvis gaat straks wat samenscholen en de roofvis die weet dat. Vind je op een bepaald punt op jouw favoriete wateren een witvis migratie en dat gebeurt dus elk jaar rond de zelfde tijd op de zelfde plekken, dan kun je wel eens mooie roofvis vangen. Heel de zomer hebben de roofvissen zich te goed gedaan aan veel kleine vis. Pas dus je kunstaas daar op aan.
 
Ik zie sportvissers die het hele jaar door met gigantisch kunstaas lopen te zwiepen, maar is dat nodig voor een mooie vangst? Ik ben van mening dat ­­dit zeker niet altijd het geval hoeft te zijn. Soms is het zelfs totaal onnodig. Pas dus je visserij aan! Roofvis zwemt in deze periode in zijn voer zeggen we wel eens gekscherend. Je kunt nu zeer goed met kunstaas aan de slag dat 7 tot 20cm lang is. Van soft baits tot pluggen. Het werkt vaak allemaal. 

Welke kleur?

Onthoud wel, helder water blauw zilver, goud bruin, groen geel zwart… Dat zijn je kleuren. Is het water iets dikker, pas je kleur dan een beetje aan. Probeer eens de firetiger tinten, of geel met zwarte streep patronen. Staan er veel planten, dan kunnen groen gele tinten goed zijn. Ik boots vaak kleine snoek imitaties weer.. Kleine baars etc.. Klein aas werpt vaak niet ver maar als we een plugje pakken die een ratel heeft ingebouwd dan hebben we al weer wat extra gewicht in huis om verder te werpen. Ver werpen kan een voordeel zijn. De ratel die soms wel 4 gram zwaarder is zorgt namelijk ook voor precisie en dat kunnen we goed gebruiken.
 
Soms zie je zelfs roofvis jagen of  zie je een straatje  tussen de planten waar roofvis tussen kan liggen. Aanwerpen met een lichte plug gaat niet werken, maar met een plugje die de aasvis na bootst en ook nog strak door de lucht heen vliegt op de juiste plek beland is precies wat we willen. Daar valt en staat succes mee. Aanwerpen, precies op de plek die jij wil is van groot belang, en zorgt voor vertrouwen. Kijk eens naar pluggen tot maximaal 20cm. Pluggen van 10cm met ratel zijn vaak al groot genoeg voor extra aandacht en gewicht.
 

Met welke maat plug ga je werpen?

Pluggen van minimaal 7 tot maximaal 20 cm kun je gebruiken tot november. Ik kan er zeer goed mee overweg en dat schept vertrouwen en de resultaten zijn er dan ook gewoon naar. Vergeet niet te kijken naar swimbaits, die hebben ook ratels en hiermee kun je strak, ver en precies werpen. Menig maal zijn swimbaits gedeelde kunstaasjes wat ze een natuurlijke zwem beweging geven. Ze lopen vaak natuurlijk en ook de kleuren zijn legio. Je kunt ze dus goed aan het water aanpassen.
 
Ratel pluggen vanaf 10 t/m 20 cm zijn ideaal. Neem een hengel die bij je past, of dat met molen of reel is laat ik in het midden. Ik werp dit soort kunstaas met een strakke baitcaster hiel. Lijndikte? Neem een ronde lijn met een dikte die een flinke vis kan houden. Ik vis met een gevlochten lijn (dynema) tot 0.33 mm dikte wat gelijk is aan 28 kilo trekkracht. Leaders van het merk Dragon ( big game leader) 40cm zo uit de verpakking zijn bij ons te koop.
 
Succes met de kleine ratel pluggen, ik weet zeker dat dit gaat lukken.
Pim “Dutch” 

 


« Terug naar overzicht