Blog


Schar met ballen

Schar met ballen

Op een mooie grijze herfstochtend besluit ik te gaan vissen op de Zuidpier van IJmuiden. Deze Zuidpier is een van mijn favoriete stekken omdat hij zo veelzijdig is: alle jaargetijden kun je er verschillende soorten vis vangen. Ik heb nog niet besloten op welke vis ik deze keer precies wil vissen maar ik heb onderlijntjes en aanverwante zaken bij me voor wijting, gul en schar.

Vissen op schar

Bij de hengelsportzaak waar ik het zee aas koop en bij de vissers die ik tegenkom op de pier informeer ik naar de vangsten. Wijting schijnt er genoeg te zitten maar allemaal nog erg ondermaats, gul laat zich nog niet vangen maar ik hoor dat de schar er weer dik zit. Ik besluit voor de schar te gaan.

Je moet de zuidpier een beetje leren kennen maar er zijn verschillende goede stekken voor schar. Rond het hek aan de binnenkant is altijd goed. Ik ga op een andere goede stek staan: in de bocht van de pier aan de buitenkant, je gooit je lijnen dan richting Zandvoort en Noordwijk zeg maar. Vandaag vis ik met twee hengels. Als onderlijnen gebruik ik een onderlijn specifiek voor platvis met korte afhouders van 15 cm en rode Amnesia haaklijntjes van pak um beet 13 cm. Daaraan bevestig ik een Midnight Moon (Aberdeen) of Gamakatsu (worm 36/ f314) haakmaat 4 of 6. Aan mijn andere hengel knoop ik een ‘allround’ onderlijntje met Fluorocarbon haaklijntjes met een trekkracht rond de 4,5 kilo en dezelfde Midnight Moon en Gamakatsu haakjes. Het stroomt nog niet erg hard dus ik hang er een zeeloodje aan van 120 tot 150 gram. Deze onderlijntjes knoop ik zelf, ik vind die huisvlijt wel leuk, maar je kunt  ook min of meer de zelfde onderlijntjes kant en klaar kopen bij de hengelsportwinkel.

Op de pier vis ik graag met wat dikkere lijnen dus kies in voor een hoofdlijn van 0,35mm. Een voorslag is op de pier echt noodzakelijk in verband met alle stenen onderwater en bovenwater waar je sowieso tegenaan komt met je lijn bij het binnendraaien. Je wilt niet dat je lijntje doorslijt terwijl je net een recordvis de laatste meters aan het binnendraaien bent. Een voorslag van 0,50 of 0,60mm van 5 meter voldoet meestal wel.

Schar vangen

Dan de haken beazen met de gekochte pieren en zagers, en de lijnen in het water. De voorspellingen van de hengelsportzaak en de andere vissers waren correct, al snel begon ik lekker schar te vangen. Na verloop van tijd toen ik de stek wat leerde kennen kwamen er zelfs doubletten (twee haken met vis) en tripletten (aan al de drie haken vis!)  met schar binnen. De kleine exemplaren gooide ik allemaal weer terug maar de groteren gaan mee naar huis.

Tijdens het vissen moet je natuurlijk ook aan jezelf denken. Het is vervelend als je staat te vissen en je krijgt ineens enorme trek of dorst. Ik had wat boterhammetjes gesmeerd en had ook een pakje ‘Indonesische gehaktballetjes’ van een bekende supermarktketen meegenomen als snack. Ik houd wel van iets uitproberen en kwam opeens op het idee of die scharren misschien ook een balletje lusten. Met mijn vismes sneed ik drie repen van een balletje af die zich zonder veel problemen op de haken lieten monteren. Lijn in het water werpen en afwachten… En ja hoor binnen enkele minuten begon de hengeltop flink te rammelen, een duidelijke aanbeet, even wachten en daar kwamen nog wat tikken op de top. Even later draaide ik twee flinke scharren binnen. Ze happen dus ook op gehaktballetjes.

Tot de volgende blog en véél sportvisplezier!
Ayelt de Wit


« Terug naar overzicht