Blog


Trollend vissen met pluggen

Trollend vissen met pluggen.

Bij het vissen op roofvis is het trollen met pluggen een techniek die in mijn ogen niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Vandaar een stukje over deze techniek die je gebruikt bij het vissen op snoekbaars.

Het trollen met kunstaas is een handige manier om snel een water te verkennen. Zeker wanneer je een dieptemeter aan boord hebt zal je snel een indruk krijgen van de bodem gesteldheid van het water waar je je eerste meters maakt. Heb je in de dieptemeter ook nog een plotter zitten ( kaart van het water met diepten) dan zal je er nog meer plezier en duidelijkheid door krijgen. Ik moet een van de eerste in Nederland zijn geweest die een digitale dieptemeter aanschafte van het merk Lowrance. De X3 was een revolutionair kastje. En we hadden die dan ook snel aan boord. Maar het ding had ook zo zijn beperkingen. Zo zaten we in hartje winter wel eens te gluren naar het scherm wat op eens niet meer bewoog. De koude had nogal invloed op het scherm en stopte dan ook spontaan met het doorgeven van informatie. Het dreef ons weleens tot wanhoop.

Trollend vissen op snoek

Ik heb in mijn viskamer het apparaat nog staan, waarschijnlijk meer als leuk aandenken van mijn pioniers tijd wat snoekvissen aan gaat. Hoe anders is het nu. Je kunt met een zeer bescheiden budget al een goede dieptemeter kopen wat het trollen op de plas aanzienlijk zal verbeteren. De diepte lagen worden in kleur aangegeven en we kunnen van start!

Het belang van de juiste plug in het water

Houd de structuur van het water goed in de gaten. Volg het talud zo veel mogelijk en daar passen we ons gekozen kunstaas op aan. Pluggen zijn het wapen wat nu het beste tot zijn recht komt. Wordt het dieper dan kunnen we kiezen uit pluggen met een wat langere zwemlip, zoeken we langs het talud de ondiepere delen dan kunnen we met een kortere zwemlip vissen. Helder water of iets troebeler maakt ook dat we kunnen kiezen uit ontzettend veel kleur stellingen. Bij wat dikker water, zoals we dit troebele water noemen, kies ik zo maar voor een wat feller kleurtje plug. Bij zeer helder water, neem ik graag een natuurlijke kleur. Baars patronen doen het altijd wel. Snoek heeft immers baars als een van zijn favoriete prooi vissen op het menu staan. Wil je veel actie hebben kies dan voor een gedeelde plug, maar ik heb nog vaker gemerkt dat zo goed als nieuwe stick baits het zelfs nog beter doen. Ongedeelde pluggen hebben een zeer felle korte uitslaande actie, en even zo vaak is de roofvis daar gek op. Snoekbaarzen zal je dan ook sneller vangen op een enkel delige plug. De felle actie is voor onze vriend Glasoog vaak onweerstaanbaar. Neem van elk type plug een paar kleur variaties en ook verschillende duikdiepten mee. 

Trollend sportvissen levert een vangst op

Drijvende pluggen

Zorg er ook voor dat het kunstaas niet te groot is. Drijvende pluggen van maximaal 20 cm zijn vaak meer dan voldoende om interesse te wekken bij de roofvissen. Makkelijk ook als je moet bij sturen. De plug zal altijd naar boven komen. Ga lekker het water op, en ga verkennen. Vaar het water als het mogelijk is meerdere keren rond. Kies het water dat je in één dag in kaart kunt brengen. Grotere wateren van meer dan 200 tot soms wel 600 hectare zijn tijd vreters. Daar moet je soms weken of zelfs maanden in investeren. Ga ook op zoek naar randen die waterplanten hebben. Probeer daar pal langs te varen. Niet zelden zal er een roofvis uit zijn moestuin komen om je plug te inspecteren. Pluggen trollen lijkt zo makkelijk maar is het beslist niet. Het sturen van je plug is het belangrijkste maar hef ook op tijd je hengel zodat het kunstaas geen vuil van de bodem op pikt. Bodem vuil, maakt dat je actie weg is. Blijf dus 100% geconcentreerd. Hetzelfde geldt voor je vismaat. Begin altijd met één hengel, of als je samen bent elk 1 hengel. Heb je het spelletje goed onder de knie dan kun je altijd een 3e hengel erbij zetten. Zet je slip nooit te vast.

TIP!    
 Probeer eens een diep lopende plug in het spoelwater van je buiten boord motor te krijgen. Werp die plug een meter of 5 a 7 achter de boot, met de hengel in de steun en de top van je hengel richting de buitenboord motor. Wees niet bang dat je plug in de propeller komt. Je hebt ruimte genoeg. Niet zelden zal deze plug als eerste door een mooie snoek gepakt worden.

Succes met het trollen van pluggen.
Pim Dutch!!



 


« Terug naar overzicht