Blog


Vissen aan de rivier

Vissen aan de rivier


Spinvissen op stromend water
Zomer vissen hoef je niet alleen in plas, meer of poldersloot te doen. Zeker met de oplopende temperaturen kun je je geluk eens beproeven aan de rivier. En die hebben we zat in Nederland. Van de Lek tot de Maas en van de Rijn tot de Waal er is zo veel stromend water in Nederland. En die hebben we zat in Nederland. De IJssel, en de Lek en ook de Waal zijn getijde rivieren met zo veel beweging in de vorm van zuurstof en stroming dat we zeker op deze rivieren mooie roofvissen kunnen vangen. Van af de kant zijn er legio mogelijk heden. Loop eens een dijk af die richting de rivier loopt, en je zal er vast een wandelpad vinden.

Ook de recreatie terreinen die aan de rivieren liggen bieden zeker mogelijkheden. Ga in ieder geval op zoek naar de strekdammen en andere onregelmatigheden in de rivier. Let op dat je ze ook goed kunt bewandelen. Uitglijden kan zo maar gebeuren als de stenen nat zijn. Ga desnoods met zijn tweeën. Maar ook de zandstrandjes tussen de kribben bieden mogelijkheden voor snoekbaars, roofblei, baars en winde. Ook zal je zeker een snoek kunnen vangen. En soms een hele grote. Rivier snoeken staan bekend om hun vechtlust. Je bent dus gewaarschuwd ;-)


 
Rivier rovers
Geen water bied zo veel mogelijkheden als de rivier. Werp met spinners, pluggen en zeker shads. Deze laatste daar hoef je geen stinger dregje op te monteren. Een loodkopje van 9 gram is al meer dan genoeg. Pluggen die hoeven niet diep te lopen. Enkel delige pluggen werken nu het beste. Op zomeravonden zie je in het ondiepe rivierwater veel speldaas zwemmen. Mid zomer zullen de kleine visjes een welkome hap zijn voor alle rovers. Sla je slag eens met plugjes die een rateltje hebben, en een lood hagel binnen in het lijf hebben. De Spro Ikiru 70ll is een topper, maar ook de Salmo Hornet 4 RTS is een klasbak voor veel rovers. Ze werpen op een 17/00 lijntje lekker ver en op die wijze kunnen we zowel op de kribben als tussen de kribben uitstekend uit de voeten. Plugjes tot 10cm is nu meer dan genoeg. Salmo, Rapala en Spro hebben dit soort stickbaits en duikende plugjes in hun pakket.

Spinvissen aan de rivier
 
Materiaal
Een plug die nu 1.5 diep loopt is perfect. Neem een kleur die past bij het water van de rivier. Glashelder water? Neem een zilver kleur tot blauwe, bruin, goud kleurig. Is het water iets gekleurder, neem eens een opvallende kleur, zoals de firetiger kleur. Shads idem dito. Altijd een onderlijntje gebruiken. Die van het merk Dragon op deze website verkrijgbaar is uitstekend wat keus betreft. Ik gebruik ze al een tijdje en ben erg te spreken over de kwaliteit en de speldwartel. Ik gebruik ze tot 40lb. Neem een spinhengel van 240cm lang en een werpgewicht tot 60 gram. Daar kun je mee op pad.  Neem een landingsnet mee, en vergeet je onthaaktang niet. Een fototoestel wat eten en drinken en je avond aan de rivier kan gaan beginnen. Succes, volgend keer gaan we werpen van uit de boot, en wellicht wat trollen.
 
Veel plezier!
Pim “Dutch” Busker


« Terug naar overzicht