Blog


Baars, een van de mooiste roofvissen

Baars, een van de mooiste roofvissen

Je hoeft het natuurlijk niet met me eens te zijn maar ik vind de baars een van onze mooiste roofvissen. Perca Fluviatilis is de Latijnse naam van deze mooie roofvis. En met zijn dapper uiterlijk en mooie kleuren kleed is het een geweldige sport vis om te vangen. Je vind de baars letterlijk overal. Als het water maar redelijk helder is dan vinden we daar onze baars. Van polder tot rivier en van stadsgracht tot kanaal en zelfs in de diepste meren van ons land vind je de baars . Hij voelt zich overal thuis hoewel er soms meedogenloos op wordt gejaagd. 

Laten we zuinig op de baars zijn

Kijk wat er is gebeurd op het IJsselmeer en Markermeer. Daar heeft de visserij de baars stand bijna om zeep geholpen. Na het aal vis verbod werd er daar meedogenloos met netten op baars gevist. Daar is de baars vrijwel geheel verdwenen. Ook op andere beroemde baars wateren weet de visserij onze stekel ridder in hun netten te krijgen. De grotere rivieren als de Merwede, Lek, Nieuwe Maas, Nieuwe Waterweg, Noord, Bergsche Maas en het Hollandsch Diep (de zgn. benedenrivieren) moeten het ook zwaar ontgelden. Ik hoop dan ook op betere tijden, want de baars is en blijft een geweldige sportvis waar we op moeten blijven kunnen vissen. Zuinig zijn op wat we nog wel hebben dus. 

Een baars gevangen

Welk materiaal gebruik je om op baars te vissen?

Een lichte spin hengel tot 40 gram en maximaal 240cm lang is al meer dan voldoende. De hengel mag wat korter en snel zijn. Dus wat top actie en stevige ruggen graat is gewenst, zodat we goed kunnen zien wat ons kunstaas doet als we dat binnen vissen. Een werpmolen uit de 2000 tot 3000 serie is een goede keuze. Kies altijd voor kunstaas vissen een ronde lijn van Dynema. Tot ongeveer 17.00 en je bent bijna klaar om er op uit te gaan. Voor een onderlijn kies ik steevast voor een onderlijntje van het merk Dragon. Soepel, goede speldwartel, sterk en zo uit de verpakking te gebruiken. Je weet immers nooit of er een snoek aan komt, dus gebruik altijd een onderlijn, ook als je op gaat baars vissen. 

Grote variëteit aan kunstaas

Het geweldige aan het vissen op baars is dat je met een zeer groot scala aan kunstaas naar de waterkant kan gaan. De mogelijkheden vanaf de kant en van uit de boot zijn legio. Spinners zijn een zeer geliefd kunstaas. Neem een verzwaarde baars spinner die bij werpen net wat verder als je dat zou willen, kleine drijvende plugjes met een snelle beweging doen het zeer goed. Datzelfde geldt voor pilkertjes, shads, swimbaits, spinnerbaits etc. Als het maar beweegt dan trek je de aandacht van de baars. 

De baars is een echte oogjager

Spiedend spoort de baars hun prooi op en vangen ze deze. Het is een echte oogjager. Weet je een school te vinden, dan vang je er vaak meerdere achter elkaar. En soms lopen er echte beauty’s tussen door. Wees wel voorzichtig met ze, want het is een kwetsbare vis, en ze kunnen al wat ronder worden van kuit. Ze paaien soms erg laat en zetten hun eitjes in strengen af op water planten. Maart is een prima maand voor de baars. We kunnen dus nog even vissen op een van de mooiste roofvissen die we in Nederland kennen.

Succes en veel visplezier! 
Pim “Dutch” Busker


« Terug naar overzicht