Blog


Dagje bootvissen met nieuwe hengel

Onlangs kocht ik bij Van der Niet de DAM steelpower boat Quiver van 3 meter. Het is een prachtige boothengel, zeker met z’n oranje-gouden uitvoering met fuji geleide-ogen. Ik koos deze hengel omdat hij extra geschikt is voor de wat lichtere zeevisserij. De hengel wordt geleverd met twee toppen: de light top vist het beste met loodgewichten tot 90 gram en de heavy top is geschikt tot de 180 á 200 gram. Niet dat je dan kleine visje wilt gaan vangen, maar wat lichter juist om aan kleinere én grote vissen een echte sport te beleven in plaats van het lompere takelwerk.

Er moest natuurlijk wel gevist worden met die mooie hengel! Mijn visvereniging, de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZZV), had haar jaarlijkse uitje vissen op de Waddenzee vanaf de boot gepland. Dat was een goede gelegenheid om de hengel uit te proberen. Zo vertrok ik op een koude ochtend vanuit Den Oever. Bij het optuigen van de hengels zag ik dat een IJZZV vismaat van mij ook een DAM steelpower boat heeft; die had hij gewonnen bij een wedstrijd op de pier.

Na een stuk varen op de Janny van sportvisserij C.J. Wagemaker konden de lijnen in het water.Ik begon de dag, ook vanwege de redelijk sterke getijdestroming van dat moment, met de heavy top. Zo kon ik met een werpgewicht van 165 gram vissen. Bijna direct zag ik wat tikken op de top van mijn nieuwe hengel. Deze eerste aanbeet kon ik jammer genoeg niet verzilveren; misschien was ik wat te gretig. Uit mijn ooghoek zag ik bij een buurman de eerste vis van de dag gevangen worden. Snel opnieuw beazen en ingooien. Bam! Weer een aanbeet… en wat een mooie aanbeten krijg je op deze hengel. Nu wachtte ik wat langer, liet de vis even bijten. De top bleef mooi tikken. Voorzichtig aanslaan en binnendraaien en ik voelde het direct: vis. Een mooie schar was mijn eerste van de dag en mijn eerste vis aan deze hengel. Er volgde nog een scharretje, wat wijting en een botje. Maar de vangst was op deze plek niet echt dik dus de schipper besloot te verkassen.

Zo belandden we aan het einde van de middag op een stek tegen de Afsluitdijk aan. Hier zouden dikke botten moeten zitten. De getijdenstroom was eruit en nu was het rustig ondiep water. Ik wisselde de heavy top voor de light top en een werpgewichtje van 80 gram. Dit is even wat anders, het voelde ineens super licht. Wanneer ik de lijn in het water had en het aas op de bodem was gezakt, besloot ik actief te vissen. Even stukje binnenhalen, dan weer even laten liggen, stukje binnenhalen, dan weer even laten liggen... En toen had ik weer een flinke aanbeet! De hengeltop kreeg enkele flinke tikken en boog daarna diep door. Die aanbeet op een wat lichter hengeltje met lichte top zoals deze vond ik erg mooi.  Bij het binnendraaien was het echt feest: een echte dril die ik voelde tot in het handvat van de hengel. Uiteindelijk kwam er een grote bot bovenwater.

Dit was een topdag! Vanaf de boot was deze hengel wat mij betreft een regelrecht succes.  


« Terug naar overzicht