Blog


Forelvissen bij De Kamphoeve in Ommeren

Forelvissen bij De Kamphoeve in Ommeren

Kimberley Janssen is een fervente sportvisser en zal in de komende maanden in ons sportvis blog vertellen over haar avonturen en ervaringen. Haar eerste artikel gaat over het forelvissen. Op 4 mei j.l. heeft zij op forel gevist bij De Kamphoeve, een forellenvijver middenin de Betuwe.

Maandag 4 mei zijn wij met z’n vieren afgereisd naar de forellenvijvers van de Kamphoeve in Ommeren. Bij aankomst begint het zonnetje al lekker te schijnen. Het beloofd een lekkere dag te worden en wij hopen op een goede vangst.

Wij vissen met lichte spinhengels van zes tot twaalf gram en onderlijnen van fluor carbon. Deze wordt onder water bijna onzichtbaar zodat de forellen de lijn niet zien. In het begin, wanneer de vis net wordt los gelaten, vis ik met een glasloodje en powerbait. De forel bijt dan op alles wat beweegt en glinstert. Na verloop van tijd wordt de vis rustiger en de aanbeten minder. Tijd om over te gaan op de vaste dobber montage. Bij beide systemen vis ik met mijn onderlijn aan een wartel, dit om mijn aas beter te laten draaien en kinken in mijn lijn te voorkomen. 

Dobber montage voor forel vissen bij De kamperhoeve
Boven: Vaste dobber montage met kleine wartel en lood.
Onder: Glaslood met stoppertje, wartel en powerbait.
 
Ik zet mijn hengel in elkaar. Vervolgens draai ik in mijn handpalm een bolletje van de powerbait. De haak duw ik in de powerbait en stop hem in de baitvormer. Hierbij is het belangrijk dat het draad goed in het midden zit van de baitvormer, zo kan hij optimaal draaien.

Powerbait bij het vissen op forel 

Even testen in het water of hij goed draait en ik kan beginnen met vissen. De eigenaar van de vijver gooit de forellen in het water en de forellen beginnen gelijk lekker te zwemmen en bijten. Ik draai mijn draad binnen en voel de aanbeet van de forel. Ik wacht met draaien en geef de forel de kans om door te bijten. Wanneer deze goed bijt, sla ik de forel aan en na een kort gevecht is de forel moe en kan ik hem scheppen. Dit gaat zo wel een anderhalf uur door. In deze tijd weet ik ongeveer tien forellen te vangen. Ook heb ik een paar forellen gemist doordat de forellen loslieten of ik had alleen een paar kleine aanbeten gekregen.
 
De forellen zijn nu wat rustiger geworden, dus wordt het tijd om over te schakelen op de dobber. De druk is er nu vanaf en het is tijd voor een bammetje en een bakkie. Wanneer ik vis met de dobber doe ik drie meelworm aan de haak. De meelwormen steek ik met het kopje door de haak zodat het lijfje rond kan draaien in het water. Ook het ronddraaien van de wormen test ik even voordat ik de hengel inwerp. Na het inwerpen geef ik de meelwormen tijd om even te zakken in het water en draai ik het draad rustig binnen. Wanneer ik de forellen bovenop het water zie zwemmen zorg ik ervoor dat ik gelijk indraai. Zo geef ik de meelwormen geen kans om te zinken en zien de forellen de wormen goed draaien onder het wateroppervlak. Ook met de dobber weet ik er op deze manier nog een aantal te vangen.
 
Goede vangst!
 
Na een zeer zonnige en gezellige dag met een goede vangst wordt het weer tijd om richting huis te gaan.
 
Tot de volgende blog en veel visplezier!
 
Groetjes,
Kimberley
 


« Terug naar overzicht