Blog


Gesloten tijd voor roofvissers

Gesloten tijd voor roofvissers

We maken even pas op de plaats nu het gesloten tijd is voor de roofvissers. Het duurt tot de laatste zaterdag in mei.

Onderhoud je visspullen

Het geeft ons de gelegenheid te kijken naar de status van onze visspullen, met name naar het onderhoud. Niet altijd leuk om te doen maar simpelweg wel noodzakelijk. Je hengelsport materiaal goed onderhouden hoort er nu eenmaal bij want niets is zo pijnlijk om straks weer aan het water te verschijnen en je spullen blijken niet in orde. 

Onderlijnen, we hebben het er al over gehad. Neem een onderlijn die past bij je visserij. Ga je op snoek neem de zwaarste die je kunt vinden. Ga je heel gevoelig op de snoekbaars, neem een lichtere variant die past bij hoofdlijn en spinhengel. Zo levert Dragon goede onderlijnen. Zeer soepel materiaal. Je kun onderlijnen natuurlijk zelf maken, maar zoek je een onderlijn die kant en klaar uit het zakje gebruikt kan worden, kijk dan eens naar dit merk.

Vissen op roofvis

Roofvis die blijft plakken.

Kunstaas werkt alleen als een roofvis blijft hangen als je een aanbeet krijgt. De dreggen moet nu echt geïnspecteerd worden. Vervang gewoon de dreggen die je niet vertrouwd. Kras met de dregpunt over je duimnagel en je voelt gelijk of je dreg scherp genoeg is. Kijk of de weerhaken op de dreggen nog uit staan. Soms is dit niet meer het geval. Check of je lijn geleiders van je spinhengels wel allemaal in orde zijn. Ik heb het gehad, dat mijn lijn zomaar door brak op een vis. Later bleek dat het keramiek in het top-oog gescheurd was en als een mes fungeerde. Iets wat je niet direct ziet. Haal van je hoofdlijn 10 meter af. Er zit meer dan 100 meter op, en dat eerste deel verversen is een must. 
Reels en molens. Afwassen in lauw water, en goed drogen. Vuil is funest voor je binnenwerk. Een beetje naaimachine olie op de lijngeleider van je dure reel doet wonderen. Minimaal kogellager vet, mag ook. Zeker in het binnenhuis van een werpmolen waar de as op en neer gaat. 

Aanvullen die tacklebox

Natuurlijk moet de roofvis spullen in je tacklebox ook weer aangevuld worden. Wat we raken meters lijn kwijt elk seizoen. Er zijn een aantal nieuwe merken dynema op de markt verschenen. Ik ben heel benieuwd naar de Finezze Advanced super braid lijn van Savagegear. 33/00 is al 23 kilo trek kracht tegenwoordig. Maar ook de andere dynema lijnen in de shop zijn meer dan uitstekend. Zorg er voor dat je dynema lijn voor de werpende roofvisser altijd rond is. Een platte lijn kinkt alleen maar. Vergeet niet naar de aanbiedingen in deze webshop te kijken. Zeker nu je aan wat nieuwe spullen toe bent. Pak je voordeel nu. Stel je voor dat je die vette metersnoek binnen haalt straks als het seizoen weer open is. Dan ben je toch heel blij dat je alles goed hebt nagekeken. 

Succes en veel visplezier! 
Pim “Dutch” Busker

P.s.
Volgende maand in dit blog: Werpen op Stekeldragers. Snoekbaars zoeken op ondiep water.


« Terug naar overzicht