Blog


Op zoek naar aasvissen

Op zoek naar aasvissen

We zitten midden in de tijd van het roofvissen. Lees hieronder de tips van Pim "Dutch", onze gastblogger, die je helpen het maximale uit het roofvissen te halen.
 

Roofvissen in de polder

We zijn alweer in de herfst aan geland en we kunnen nu ons voordeel doen om de wat dikkere vrouwtjes snoeken met kunstaas te belagen. Oktober en november zijn de roofvismaanden. De aasvissen gaan samen scholen zowel in de polders als op het grotere water. Weet je die plekken te vinden dan kun je prima zaken doen. Geen aasvissen op je stek blijf er dan niet te lang, maar verkas snel en net zo lang tot je de prooivis gevonden hebt. In polders kan dat 20 meter verder op zijn. Loop van splitsing tot splitsing, en zoek naar versmallingen in het water, maar vergeet niet de velen duikers onder weggedeelten, bruggen, en andere veranderingen in het water zoals stroming.
 

Roofvissen op groot water

Op groot water ligt dat anders. Daar liggen de stekken soms wel kilometers uit elkaar, het is dan ook een flinke opgave om de prooivissen te zoeken. Eenmaal gevonden kam dat stuk dan goed uit! De roofvis ligt er niet ver uit de buurt. Vermijd glas helder water, kijk waar het stroomt, en waar het water net van tint af is. Waar je nog afstervende planten vindt. Daar is plankton aanwezig, en dat betekend voedsel voor kleinere prooivissen. Daar vind je ook de roofvis. Vorige week was ik met mijn gasten op zoek naar roofblei en de juiste plekken. Met 12 graden water temperatuur is dat een moeilijke opgave. Grote stukken rivier waren visloos, tot ik op een stuk tussen twee kribben aan kwam, en mijn scherm op de dieptemeter bijna vol liep met aasvissen. Ik vond een stuk van wel 20 meter lang en 2 meter dik. Samengeschoold bleven die aasvissen daar gewoon hangen. Om van stek naar stek te varen wil ik die stukken nog wel eens trollend afleggen. Stel je voor dat je dit mist dan mis je misschien ook wel een mooie roofvis.
 
Aasvissen

Roofblei

Snel een diep duikende plug er aan, en mijn gasten waren vol spanning. Boot omgedraaid en terug over die 20 meter dikke aasvissen laag varen. Na 10 meter varen sloeg de hengel bij rond, en bleek een ferme roofvis, in ons geval een zeer grote roofblei de plug te hebben gegrepen. De plug werkt zijn weg door de school prooivissen heen en jaagt die prooivisjes uit elkaar. De roofvis, in ons geval die roofblei, reageerde onmiddellijk. We hadden die dag 5 roofbleien, een ferme baars, en een snoekbaars en dit zo laat nog in het seizoen. Water kennis is dus van groot belang maar even zo goed de kennis van de migratie routes die prooi vissen afleggen in de herfst en winter, als ze op weg zijn naar hun rustige winterplekken. Dit geld net zo goed voor de polder systemen. Er zijn altijd en in elke polder migratie routes, daar waar de prooivissen samen scholen, daar overwinteren ze. Daar vinden we de roofvis.

Werp met shads, pluggen en of spinners eens door die prooivisjes heen en je zal aangenaam verrast worden. Dus, samengevat, zoek de prooivis en je vindt de roofvis. Of je nu snoekbaars zoekt, of snoek, baars of roofblei, het maakt allemaal niet uit. Allemaal zoeken ze eten om te overleven en dik te worden. Het kuit moet immers aan gemaakt worden en in conditie blijven.
 
Succes met je zoek tocht, en laat het mij gerust een weten hoe je dagen verlopen zijn.
Pim  Dutch Busker 


« Terug naar overzicht