Blog


Simpel snoekvissen met de dobber

Simpel snoekvissen met de dobber.

De tijd voor het snoekvissen in de winter met een dood aas visje onder de dobber is al een aantal weken aan de gang. We kunnen nog zeker een twee tal maanden op deze manier de roofvis belagen, kijk in je vergunning! Het is een mooie en zeker afwisselende manier van snoekvissen. Eenvoudig en zeker doeltreffend. Hou het zo simpel mogelijk. Niet eerder op deze wijze achter de snoek aangegaan? Wat zijn de mogelijkheden en welke rol speelt je materiaal hierin?

Welk materiaal gebruik je voor snoekvissen met dobber

Een karperhengel van ongeveer 360 lang met een kracht van 2.5 tot 3 pond is een goede keus. Een vrijloop molen met daarop een drijvende dynema lijn op gespoeld is een goede keus. De dikte van je lijn? Hou die op ongeveer 25/00. Schuif als eerste natuurlijk het stuitje op de lijn. Dan een kraal, dan de dobber, dan het schuifloodje van 10 gram, dan een rubber stoppertje over de hoofdlijn om de knoop van je onderlijn te beschermen en tenslotte je onderlijn (sevenstrand geplastificeerd 15 tot 20 kilo trekkracht) van 60cm lengte met daar aan je dregje, of een takeltje.

De materialen staan allemaal in de shop. Dus kijk eerst even goed wat je gaat gebruiken en laat je voorlichten. De lengte van de hengel van 360 cm hebben we nodig om je dobber en aasvis wat te sturen als dat nodig is. Dobbers met een draag vermogen van gemiddeld 20 gram heb je nodig om een medium maat aasvis van 10 tot 12 cm aan te bieden. Ik vis met dode voorns van 10 a 12 cm. Ik gebruik een onderlijn van 60 cm met aan het eind een dregje vast geklemd door een zogenaamde sleeve. Als maat nummer volstaat een dregje nummer 1/0 van b.v  Gamagatsu. De dreg wordt in het midden van de aasvissen rug gezet. Net onder de ruggengraat. De aasvis hangt nu mooi horizontaal onder je goed uitgelode dobber.

Waar kan je het beste vissen op snoek?

Waar liggen je kansen? Kijk eens langs en onder bruggen, bezoek eens jachthavens waar je langs de randen van een schip je voorn kunt laten zakken (niet elke jachthaven laat vissers toe). Kijk ook eens bij koppen van sloten en  kruisingen van waterwegen. De mogelijkheden zijn legio. Zet je aasvis een 20 cm boven de bodem als je van plan bent driftend te vissen. De aasvis en dobber worden door de wind mee genomen en komen op verschillende plekken. Door de drijvende lijn ontstaat er meestal een lus op het oppervlakte, die lus in de lijn trekt de dobber voort. Soms wil je dat echter niet en wat is er dan niet simpeler dan gewoon je stuitje boven de dobber 25 centimeter dieper te zetten. Je dobber staat dan wel niet strak recht op maar de aasvis ligt nu statisch op de bodem. Plus op de door jouw gewenste plek! Dat snoeken ook gewoon aasvissen van de bodem oppikken is immers al lang geen geheim meer. Dus je kunt stekken afstruinen of je kiest er voor om de snoek er in te laten zwemmen. Zet de dobber op een veel belovende plek met de aasvis vast op de bodem. We wachten tot een actieve snoek op de stek is aan gekomen. Je kunt zelfs op een bepaalde plek snoeken vast houden door ze stukken vis te voeren. Dan creëer je dus je eigen hotspot. Om de dag een halve kilo aasvis zorgt er voor dat de snoek terug blijft komen ;-)

Vangst bij het snoekvissen

Raak!

Dobber vissen heeft iets magisch. Eenmaal beet dan kan het grote genieten gaan beginnen. De dobber kan een spoor over het oppervlakte trekken. Maar ook  als je beet krijgt, kunnen er zeer lichte bewegingen gezien worden, of de dobber knalt echt onder. Dit kan zo snel gaan dat van enige twijfel geen spraken meer is. De lijn word wat strak gedraaid tot je de snoek op de tip van je hengel voelt bewegen. Wacht een seconde of 7 met aanslaan, dan zit je meestal wel goed. Heb je vooraf je slip nagekeken? Tip: zet die nooit te vast. Bij een aanbeet wil je niet je lijn stuk slaan. Je krijgt immers maar een paar kansen per dag. In de shop vind je al deze materialen.

Wat je als snoekvisser altijd bij je moet hebben is een landingsnet, een lange onthaaktang, en een zachte onthaakmat om je vis op te leggen tijdens onthaken en zodoende ook een foto te kunnen maken. We zien nog steeds veel foto’s waar een snoek gewoon op straat licht en dat kan echt niet meer. Een snoek is een tere vis en verdient gewoon goed onthaak materiaal.
 
De snoekstand is zeker goed te noemen de laatste tijd. Vergeet je foto toestel niet, want een metersnoek kan zo maar aan je haak gaan hangen.
 
Succes en natuurlijk veel visplezier! 
Pim “Dutch” Busker

 


« Terug naar overzicht